Coco, Dia de los Muertos

Familie is alles. Ook dat je de doden moet herdenken en dat ze verder leven in onze herinneringen, onze verhalen en onze geest. Met “Dia de los Muertos”, de Dag der Doden, wordt dit gedachtegoed jaarlijks gevierd in Mexico.

Het jongentje Miguel groeit op bij zijn familie waar toentertijd zijn betovergrootvader, een genadig muzikant, met de noorderzon was vetrokken.Sindsdien is muziek een taboe binnen de familie.

De grote droom van Miguel is om een beroemd muzikant te worden, net als de overleden grootste Mexicaanse muzikant uit zijn geboortedorp: Ernesto de la Cruz. Miguel wil daarom graag deelnemen aan een talenjacht welke op de vooravond van “Dia de los Muertos” plaatsvindt, wat tot onbegrip leidt bij zijn familie en vernielen zijn zelfgemaakte gitaar. Op de ochtend van “Dia de los Muertos” bezoekt Miguel de ofrenda van zijn familie, maar dan gebeurt er een ongeluk…

Er valt een fotolijstje stuk en op de achterkant is een deel van een foto te zien van een man met een wel heel bekende gitaar, zal Miguel familie zijn van Ernesto?

Nog steeds voornemens deel te nemen aan de show die avond, gaat Miguel, die wanhopig zichzelf wil bewijzen, op zoek naar een gitaar. Overtuigd van zijn geboorterecht, steelt hij de gitaar van De la Cruz in zijn mausoleum. Dit heeft echter verregaande gevolgen; Miguel verdwijnt uit de fysieke wereld en komt in de wereld van de doden terecht waar blijkt dat niet alleen mensen maar ook huisdieren in andere gedaanten aanwezig zijn…