Interview met schipper Dhr. W. Peet van De Damschuit ( 8 juni 2012 )

Wie is de leider op de Damschuit en wie varen er altijd mee?

De schipper op de Damschuit is Joop Peet, inmiddels 75 jaar oud en nog steeds enthousiast. Zijn vaste maat bij het aanleggen en afmeren alsmede uitkijk bij het varen is onmisbaar Ad Pastoor (73 jaar oud). Verder varen er mee: een tweetal gasten (meestal mensen van de veiling in Broek op Langedijk) en één der “ome Dirken”. We slapen met z’n allen aan boord. Dit is echt een Spartaanse aangelegenheid, vooral omdat je in het schip niet rechtop kunt staan.

Wat zijn jullie van elkaar?

“We zijn van elkaar” goede bekenden die met z’n allen proberen de Broekerveiling te promoten tijdens evenementen. En vinden het leuk om te varen en tevens “nuttig” te zijn.

Hoelang varen jullie al mee met de Gondelvaart?

We varen met de Damschuit mee al vanaf  2001. De laatste vier jaar als sluitschip met de tekst ” Bedankt en tot ziens.”

Wat is jullie beste en mooiste herinnering aan de Gondelvaart?

De beste herinnering is voor mij de keer dat het “ïn” was om langs de kant te staan (publiek) met een lichtgevend, knipperend voorwerp. Verder vind ik de organisatie, elk jaar weer, ronduit GEWELDIG. Het enthousiasme van iedereen, vooral de bouwers. En natuurlijk… het gehele evenement.

Klein stukje historie en informatie over de Damschuit

Damschuit “de Geestman” is het vlaggenschip van Museum BroekerVeiling. In vorige eeuwen, tot ongeveer 1900, vervoerden schippers met kleine zeilende vrachtschepen de producten uit West-Friesland naar de steden. Een typische streekgebonden houten tjalk is de damschuit. In de jaren negentig van de vorige eeuw is zo’n schip herbouwd. In Museum BroekerVeiling is deze splinternieuwe oude schuit te bezichtigen. Om in het onderhoud van het schip te kunnen voorzien, worden tegen betaling kortere of langere vaartochten met belangstellenden gehouden. Ook neemt het schip aan diverse nautische evenementen deel. Naast de tweekoppige bemanning kunnen en er tien passagiers meevaren op dit unieke schip.

Bedankt voor het interview, Dhr. W. Peet.