Hoe is de Gondelvaart ontstaan?
KOEDIJK heeft een rijke historie en het dorp stamt uit het begin van de 14e eeuw.
Gelegen in een zeer waterrijke omgeving leefde de bevolking oorspronkelijk van veeteelt, land- en tuinbouw en visserij. Vooral de koolteelt gaf de regio grote bekendheid. Het vervoer in het gebied was geen eenvoudige klus. want alle producten moesten door de vele slootjes met kleine bootjes, z.g. akkerschuiten, worden vervoerd.
De ruilverkaveling van het gebied, die van 1968 tot 1972 plaatsvond, maakte alles anders. Er werd niet meer gevaren doordat de sloten werden gedempt en het vaarverkeer werd omgezet in rijverkeer.
Toen de toenmalige VVV begin jaren zestig een dagje uit gingen naar de Gondelvaart in Giethoorn, is het idee geboren om dit ook in Koedijk te organiseren met de akkerschuiten van de tuinders en veehouders. Zo is op 27 juli 1963 met 20 deelnemers de 1e Koedijker Gondelvaart op het Noord-Hollands Kanaal gehouden. Op dit initiatief wordt nu nog steeds voortgebouwd door de Gondelvaartvereniging Koedijk.
De oorspronkelijke akkerschuiten zijn na de ruilverkaveling door dekschuiten vervangen. Groepen bewoners bouwen dekschuiten op met fraaie taferelen, die in het schemeravondlicht als een sprookje aan het bezoekende publiek voorbij varen, hetgeen tot romantische effecten leidt. Het geheel wordt ondersteund door livemuziek op verschillende gondels.
De jaarlijkse gondelvaart, wordt gehouden op de 3e zaterdag in augustus, tussen het Noordeinde van het dorp, langs de gehele Kanaaldijk, en eindigend bij de bekende houten Koedijker Vlotbrug.
De Gondelvaart trekt jaarlijks duizenden bezoekers wanneer het pittoreske kanaaldorp verlicht wordt met duizenden lampjes, fraai aangeklede gevels en versierde tuinen. Dit geheel wordt opgeluisterd met een Braderie, die is geconcentreerd in het midden van de Kanaaldijk, op de Zonneweid en in de Saskerstraat.
Voorts zijn extra attracties te bezoeken op verscheidene locaties in het dorp.
U bent van harte welkom op de Koedijker Gondelvaart!
De Geestman (eindboot)
Interview met schipper Dhr. W. Peet van De Damschuit ( 8 juni 2012 )
Wie is de leider op de Damschuit en wie varen er altijd mee?
De schipper op de Damschuit is Joop Peet, inmiddels 75 jaar oud en nog steeds enthousiast. Zijn vaste maat bij het aanleggen en afmeren alsmede uitkijk bij het varen is onmisbaar Ad Pastoor (73 jaar oud). Verder varen er mee: een tweetal gasten (meestal mensen van de veiling in Broek op Langedijk) en één der “ome Dirken”. We slapen met z’n allen aan boord. Dit is echt een Spartaanse aangelegenheid, vooral omdat je in het schip niet rechtop kunt staan.
Wat zijn jullie van elkaar?
“We zijn van elkaar” goede bekenden die met z’n allen proberen de Broekerveiling te promoten tijdens evenementen. En vinden het leuk om te varen en tevens “nuttig” te zijn.
Hoelang varen jullie al mee met de Gondelvaart?
We varen met de Damschuit mee al vanaf 2001. De laatste vier jaar als sluitschip met de tekst ” Bedankt en tot ziens.”
Wat is jullie beste en mooiste herinnering aan de Gondelvaart?
De beste herinnering is voor mij de keer dat het “ïn” was om langs de kant te staan (publiek) met een lichtgevend, knipperend voorwerp. Verder vind ik de organisatie, elk jaar weer, ronduit GEWELDIG. Het enthousiasme van iedereen, vooral de bouwers. En natuurlijk… het gehele evenement.
Klein stukje historie en informatie over de Damschuit
Damschuit “de Geestman” is het vlaggenschip van Museum BroekerVeiling. In vorige eeuwen, tot ongeveer 1900, vervoerden schippers met kleine zeilende vrachtschepen de producten uit West-