De bouwers van onder meer “Monnikenwerk” en “Tarzan” zijn ook alweer jaren van de partij. We mogen ook dit jaar weer een mooie inzending van hun verwachten. Let op: deze groep bouwers heeft geen vaste naam maar geeft hun bouwgroep elk jaar de naam van hun thema!
Interview met Ron Burger, leider van Monnikenwerk ( 3 juli 2013 )
Wie zijn jullie?
Ron Burger, Jan Masteling, Wilma Masteling, Wouter Masteling, Anja Burger-
Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
Zes jaar geleden zijn onze kinderen begonnen met het bouwen van een boot, “De jonge woudlopers” en wij hadden de supervisie. Op een gegeven moment wilde onze kinderen niet meer bouwen en dat vonden wij als vaders erg jammer want bij ons kriebelde het wel. Zo is de bouwgroep ontstaan. We hebben wel een jaartje overgeslagen maar nu is het jubileum en bouwen we zeker mee.
Onze bouwgroep gaat ieder jaar anders heten; de bouwgroep krijgt de naam van het onderwerp dat we gaan bouwen.
Hoelang bouwen jullie al mee met de Gondelvaart?
Zoals uitgelegd, onze kinderen bouwden, wij niet. Dit wordt dus de eerste keer voor ons in deze formatie.
Wat is jullie mooiste boot tot nu toe?
De meerderheid zegt “Tarzan” en op een goede tweede plaats “Pipi Langkous”.
Wat is jullie beste en mooiste herinnering aan de Gondelvaart?
Voor de kinderen is het dat ze laat naar bed mochten met de Gondelvaart. Leuk was dat toen we “Pipi Langkous” bouwden, we het paard van Pipi in de tuin van de Fam. Fiolet aan de Kanaaldijk gezet hadden. Ze wisten van niks en vanaf toen houden we die traditie in stand; ieder jaar zetten we iets van de boot in hun tuin. Ook leuk was toen we de krokodil op de bus hadden gebonden en dat we zo met de grote bek van de krokodil wijd open door het dorp reden. Iedereen zwaaide en was enthousiast. Vlak voor de ingang van de Lidl konden we onze weerspiegeling in de pui zien en hebben we daar toen een foto van gemaakt.
Hoe komen jullie ieder jaar weer op een idee?
We zitten in een kring en iedereen mag iets roepen. Dat noteren we en zo gaan we dan door, we gaan soms wel tien keer rond totdat je uitgeput bent. Alle notaties komen dan bij elkaar en dan gaan we ze vergelijken. Lijken bepaalde ideeën op elkaar, dan kijken we of die de meeste stemmen krijgen. Het is wel voorgekomen dat we er niet uit kwamen en toen hebben we er nog een avond aan besteed en hebben we een officiële stemming gehouden in de Bonte Koe.
Hoelang doen jullie erover om een boot te bouwen?
We beginnen meestal eind mei, begin juni.
Hoe komen jullie aan de materialen?
Zo veel mogelijk met eigen middelen. En we vragen aan contacten dingen die ze anders weggooien, of wij die mogen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kokers waar tapijt om zit; die kunnen wij goed gebruiken. Ook verf vragen we aan de verfhandel in de Mare in Alkmaar. De verf die over datum is mogen wij dan hebben. Als we dan nog te kort komen, dan hebben we een beperkt budget beschikbaar en soms lappen we zelf nog wat bij.
Hoeveel avonden besteden jullie aan het bouwen van de boot?
We beginnen met 2 x per week op vrijdagavond en zaterdagmiddag. En in augustus is het bijna iedere dag, maar dat hangt ook een beetje van de vakanties af.