Scheepsschapen


De Scheepsschapen is in 2016 begonnen als jeugdgroep en is sinds 2017 een volwassen bouwgroep. Dit jaar doen zij voor de derde keer mee.

In 2016 bouwden zij hun eerste boot ‘Alice in wonderland’ en wonnen hiermee zowel de eerste prijs voor de jeugd als de wisselbeker ‘De ambachtsheer van Koedijk’. In 2017 bouwden zij hun boot “Zorro”

Interview met de bouwgroep (juli 2018)

Wie zijn jullie?

Wij zijn de Scheepsschapen. Wij bestaan uit een groep van rond de 30 middelbare scholieren en voornamelijk studenten uit de omgeving (al wonen sommige leden in Amsterdam/Utrecht/Leiden).

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Sophie wilde al langere tijd een boot bouwen en heeft vrienden opgetrommeld, die ook weer vrienden hebben opgetrommeld, die ook weer vrienden hebben opgetrommeld.

Hoelang bouwen jullie al mee met de Gondelvaart?

Wij zijn in 2016 begonnen met bouwen, 2018 wordt onze derde boot.

Wat is jullie mooiste boot tot nu toe?

De boot die wij nu bouwen natuurlijk! Ze worden ieder jaar mooier.

Wat is jullie beste en mooiste herinnering aan de Gondelvaart?

De zomerse middagen waarop wij met zijn allen bouwen, schilderen en lachen. En alle dramatische rampen die er bij ons voorkomen. Achteraf zijn die prachtig

Hoe komen jullie ieder jaar weer op een idee?

Wij hebben een lijst van momenteel 53 onderwerpen die wel eens geroepen zijn. Alles wordt opgeschreven maar meestal hebben we al iets ervan gekozen.

Hoelang doen jullie erover om een boot te bouwen?

Wij beginnen in theorie rond april en werken dan eens per week of per twee weken. In de zomervakantie trappen we het gas in en werken we één of twee keer per week. De week van de Gondelvaart zelf doen we weinig andere dingen.

Hoe komen jullie aan de materialen?

We lenen, we kopen, we kijken lief aan en we gebruiken wat we van de Botenbouwcommissie kunnen krijgen.

Hoeveel avonden besteden jullie aan het bouwen van de boot?

Ongeveer 7 avonden per jaar. Maar middagen? Rond de 30.