1 De Ouverture – Aurora

Zoals alle jaren opent Aurora graag het defilé met een mooie aubade aan de botenbouwers en een groet aan het publiek.

Muziekvereniging Aurora is op 15 februari 1891 opgericht en behoort derhalve tot de oudste muziekverenigingen van Nederland. Maar in tegenstelling tot die leeftijd spelen we muziek van alle tijden! Indertijd startte men met 10 leden als fanfareorkest. Momenteel kunnen wij ons een harmonieorkest noemen, bestaande uit een ‘Groot Orkest’ en een zogenaamd ‘Brugorkest’, met daarbij opleidingsplaatsen voor nieuwe leden. Zin om mee te spelen? Kom eens langs op de vrijdagavond in de Rietschoot. De vereniging heeft ook instrumenten beschikbaar.

2 Gold dredge – Dat is Bijzaak

Begin 20ste eeuw namen machines het zware handwerk over van de goudzoekers. Hieronder viel ook de gold dredge (goud dregger), een baggerschip met een geïntegreerd verwerkings systeem.

Op meren en rivieren in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Verenigde Staten beproefde de goudzoekers hun geluk.

Grind, zand of grond wordt van de bodem gehaald, gezeefd en gespoeld in de hoop wat goud te vinden.

En nu liggen we op het Noordhollands Kanaal langs het mooie lintdorp Koedijk om te kijken of we hier wat goudklompen kunnen vinden en er een gondelvaart met een gouden randje van te maken.

3 Harry Potter – De Goudgele Rakkers

‘You’re a wizard Harry!’ Deze betoverende groet zei ene Hagrid ooit tegen de jonge Harry Potter. Dit jaar nemen we jullie mee naar het betoverende Zweinstein. Stap in de trein op perron 9¾, ga mee met Harry die zijn spullen moet kopen in de wegisweg en bewonder de studenten in de grote zaal tijdens de zonsondergang van Koedijk. Ga mee op een magisch avontuur langs vele bekende plekken uit de tovenaarswereld.

4 Vertrouwen 3 – Behoud West-Fries Kostuum

Buiten mededinging om geeft ‘Stichting Behoud West-Fries Kostuum’ u een inkijkje in de kleding van weleer in een waarlijk historisch tafereeltje. Niet zomaar wat niemendalletjes maar laag over laag en vooral als er gefeest moet worden, het ziet er altijd prachtig uit.

5 Vurige Redders van Koedijk – Brandweer Koedijk

Vurige Redders van Koedijk zijn terug bij de Gondelvaart! Op de derde zaterdag van augustus schitteren we opnieuw! Kom en bewonder onze unieke gondel, waarin de geschiedenis van Koedijk en de brandweer samenkomen. Mis dit magische spektakel niet! Tot ziens tijdens de Gondelvaart in Koedijk!

6 Tropical Pole Boat – Elisa Jo Studio’s

Hoi allemaal! Wij zijn Elisa Jo Studio’s! De leukste paaldansstudio van Noord-Holland! Wij zitten in Alkmaar & Haarlem en bieden lessen aan op alle niveaus en voor alle leeftijden. Iedereen is bij ons welkom. Sfeer, gezelligheid en plezier in sporten staan bij ons voorop! Buiten de paaldanslessen voor volwassenen geven wij ook kids & teens lessen, aerial hoop, booty & dance, pole choreo, flex, aerial silk & aerial yoga lessen. Voor iedereen wat wils! Zo

nu en dan organiseren we een exclusieve workshop en vermaken we groepen vriendinnen tijdens een vrijgezellenfeestje. Kortom, kom gezellig bij ons kijken en een proefles meedoen. Tot gauw bij ons in de studio.

7 Trio 4 – Varend Erfgoed

De MS. Trio 4 is een historisch Langedijker vrachtschip, gebouwd in 1922, maar tegenwoordig comfortabel ingericht, welk regelmatig te zien is. al varende in het Duizend-Eilandenrijk. Vandaag ook hier in Koedijk voor

jong en oud, een blik op transport in tijden van vóór het snelle asfalt.

8 De Hel van ’63 – B®ouwgroep

Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van de B®ouwgroep

dat de 11 stedentocht doorgaat. De weersomstandigheden zijn zo slecht dat er mogelijk doden kunnen vallen. Ondanks dit risico wordt de tocht toch gereden.

It giet trog!

9 The Muppets – De Bootviolen

The Muppets zijn in Koedijk! Met de opening door en van de enige echte Kermit de Kikker, zal er direct worden doorgeschakeld naar een kook workshop. De enige echte Swedish Chef zal zijn kunsten vertonen. Laten wij eerlijk zijn, als dat maar goed gaat… Deze chef heeft weleens de neiging om met glas te gooien, achter kippen aan te rennen en ga zo maar door. Natuurlijk zal het geheel in stijl worden beoordeeld door de eigen jury vanaf het aanwezige balkon. Jawel, ook de senioren van de Muppets hebben de oversteek naar de Gondelvaart Koedijk gemaakt! De Bootviolen is een nieuwe bouwgroep uit Koedijk. Deze jongeren variëren in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar. Het enthousiasme is groot en zijn zeer benieuwd naar hun eerste afvaart.

10 Sponsorboot – Met dank aan onze Sponsors

Zonder sponsors geen Gondelvaart. Daarom zetten wij onze sponsoren dit jaar graag in de bloemetjes.

11 Slapstick Stomme Film – Hans Bloothoofd c.s.

De populairste figuren uit deze tijd waren Stan Laurel en Oliver Hardy. In Nederland was het komische duo beter bekend als De Dikke en De Dunne. Samen maakten zij tussen 1927 en 1951 meer dan 100 korte en lange films.

12 Maria Lijntje Museum In ’t Houten Huis, de Rijp

De Maria-Lijntje Is een oud vrachtscheepje, type motor-Kagernaar, dat in 1930 gebouwd in Leiden. De schipper Willem Dirk Muijen vervoerde groente en fruit voor tuinders in het Westland. De eerste naam van het schip was Maria, de naam van de vrouw van Willem. Hij veranderde de naam in Lijntje toen zijn vrouw overleden was. Zijn dochter heette Lijntje. Later kreeg het schip de huidige naam Maria-Lijntje. in 1958 werd het schip verkocht aan brandstoffenhandelaar van der Meer in Roelofarendsveen. De lading veranderde dus van groente en fruit in kolen. In 1970 is het schip in Amsterdam omgebouwd tot woonboot. Sindsdien zijn er meerdere verbouwingen geweest, maar uiteindelijk weer in oorspronkelijke staat terug gebracht. Maar ook voorzieningen voor het meenemen van passagiers.

Wij bieden een unieke mogelijkheid om het landschap vanaf het water te bekijken. Vaar mee met museumboot Maria-Lijntje naar het Fort bij Spijkerboor, de Museummolen in Schermerhorn of andere bestemmingen.

13 Star Wars – Loeiende Koeien

“A long time ago in a galaxy far, far away…” Nou die far, far away Galaxy is dit jaar helemaal niet zo heel ver weg! Dit jaar heeft de duistere Darth Vader namelijk de Aarde gevonden en land hij met zijn schip

in Koedijk om zijn invasie te beginnen. Maar komt het wel tot een invasie? Wie staat er op om dit tegen te houden? De Loeiende Koeien voegen zich bij de ‘Jedi’ die enkel en alleen met hun krachten de invasie kunnen stoppen. Zij zullen er alles aan doen om de wapens van Darth Vader uit te schakelen. Zal het ze lukken? Of neemt Darth Vader u ook met zijn force in zijn greep? May the force be with you!

14 Verloren Gegane Beroepen – Ruud Slikker c.s.

Welke beroepen van vroeger herinnert u zich nog? Een hoop beroepen zijn door de jaren heen verdwenen uit ons dagelijks leven. Om uw geheugen eens op te frissen laten we op deze gondelvaart een aantal van deze beroepen zien. Wij wensen u veel kijkplezier en hopen dat u deze verloren gegane beroepen herkent.

15 COCO, Dia de los Muertos – Superboeruh

Familie is alles. Ook dat je de doden moet herdenken en dat ze verder leven in onze herinneringen, onze verhalen en onze geest. Met “Dia de los Muertos”, de Dag der Doden, wordt dit gedachtegoed jaarlijks gevierd in Mexico.

Het jongentje Miguel groeit op bij zijn familie waar toentertijd zijn betovergrootvader, een genadig muzikant, met de noorderzon was vetrokken.

Sindsdien is muziek een taboe binnen de familie.

De grote droom van Miguel is om een beroemd muzikant te worden, net als de overleden grootste Mexicaanse muzikant uit zijn geboortedorp: Ernesto de la Cruz.

Miguel wil daarom graag deelnemen aan een talenjacht welke op de vooravond van “Dia de los Muertos” plaatsvindt, wat tot onbegrip leidt bij zijn familie en vernielen zijn zelfgemaakte gitaar.

Op de ochtend van “Dia de los Muertos” bezoekt Miguel de ofrenda van zijn familie, maar dan gebeurt er een ongeluk…

Er valt een fotolijstje stuk en op de achterkant is een deel van een foto te zien van een man met een wel heel bekende gitaar, zal Miguel familie zijn van Ernesto?

Nog steeds voornemens deel te nemen aan de show die avond, gaat Miguel, die wanhopig zichzelf wil bewijzen, op zoek naar een gitaar. Overtuigd van zijn geboorterecht, steelt hij de gitaar van De la Cruz in zijn mausoleum. Dit heeft echter verregaande gevolgen; Miguel verdwijnt uit de fysieke wereld en komt in de wereld van de doden terecht waar blijkt dat niet alleen mensen maar ook huisdieren in andere gedaanten aanwezig zijn…

16 De Geestman Broeker Veiling  – Historische vaart

Damschuit ‘De Geestman’ is het ‘nieuw’ gebouwde vlaggenschip van Museum de BroekerVeiling. In vorige eeuwen, tot ongeveer 1900, vervoerden schippers met kleine zeilende vrachtschepen de producten uit West-Friesland naar de steden. Een damschuit is een typisch streekgebonden houten tjalk en deze is in de jaren negentig van de vorige eeuw geheel nieuw gebouwd naar voorbeeld van oude exemplaren. Het schip is normaal te bezichtigen bij het museum en er kunnen vaartochten met zo’n tien passagiers worden gehouden. We komen altijd graag naar Koedijk om u alvast uit te nodigen voor volgend jaar.