Nog heel even en dan is het zover! Nee, ditmaal niet direct de zaterdag van de Gondelvaart Koedijk, maar een blik achter de schermen vooraf de Gondelvaart. U heeft het vast gelezen hoe waardevol onze slepers zijn en terecht!

In het pittoreske Koedijk starten de voorbereidingen voor de editie aan het einde van het lopende jaar. Na een krachtige evaluatie worden de eerste voorbereidingen getroffen voor de volgende editie. Nu zie ik u lezen, wij moeten dit jaar nog varen en dat klopt. Maar eer de stoet haar afvaart heeft zijn er talloze vrijwilligers die ons evenement maken tot wat onze bezoekers zien.

Het is de maandag voor de Gondelvaart. Traditiegetrouw verzamelen zich enkele vrijwilligers met de dauw op de bladeren en een lichte mist over de weilanden bij de locatie van de Gondelvaart Koedijk. Gestart met koffie en gebak wordt de dag doorgenomen. Vandaag zullen wij de palen slaan. Deze zijn van belang voor de bouwgroepen. Zodra de slepers met de boten komen, worden deze op nummer aan de kade gezet. Het palen slaan met de grondboor en mobiele heimachine vergt veel kracht. Rond de klok van 12.30 uur is er een terugkomst op ‘t landje en staat er een goede lunch klaar. Na de lunch is het de moed verzamelen om door te gaan. De fietsenstalling op de diverse locaties moeten worden geplaatst. Onze 1e dag van de voorbereidingen is een feit.

Dan is het woensdag en wederom vroeg dag. Vanuit Friesland staan er enkele vrachtwagens geparkeerd. Achterop liggen er staanders, diagonalen, vloerdelen en tentoverspanningen. Het is de dag van de tentopbouw. Een verzameling van vrijwilligers vindt plaats bij SV Koedijk. Voortgezet door Ruud is het een feest van herkenning. Gelukkig zijn er elk jaar nieuwe vrijwilligers die van harte welkom worden geheten. Ook de nieuwe vrijwilligers van de laatste jaren komen gelukkig elk jaar weer helpen! Onze Friese vrienden geven de aanwijzingen en er wordt gestart met de bouw van de grote feesttent. Na enkele uren is er even een moment van rust. Daar komt Rietje met een compleet verzorgde koffietafel. Natuurlijk is het niet alleen de koffie die zo heerlijk smaakt, ook het water vloeit rijkelijk om de zware inspanningen weg te werken.

Veel rust is er niet en onze Friese vrienden staan alweer klaar. Met zijn allen worden de elementen van de tent op de tentvloer gezet en rijst daar een prachtige constructie. De zekeringen worden erin geslagen en alle veiligheidsmaatregelen worden uitgevoerd. Het skelet staat en dan is het tijd om de wanden en deuren erin te zetten. Met man en macht is het dan toch weer gelukt. In enkele uren staat er een prachtige tent waar wij veel plezier zullen gaan beleven. Na dit prachtig stuk werk door vrijwilligers, wordt er een welverdiende lunch geserveerd.

Inmiddels is het terrein een komen en gaan van nog meer vrijwilligers. Hans en Nico van de techniek, Leo van de muziek, Annabel en Kiki van de evenementen, Fred en consorten voor het podium, Natasia voor de aankleding van het podium, Martien onze allrounder, Walter de alleskunner, Riet van de bar indeling en ga zo maar door. Met het oog op detail worden alle plannen uitgevoerd om U een onvergetelijke Gondelvaart te bezorgen!

Hier stopt het niet. U heeft onze agenda misschien al mogen opmerken. Onze evenementencommissie is druk geweest in haar voorbereidingen en heeft ook dit jaar weer een prachtig programma ontwikkeld. De viswedstrijd voor de Jeugd, de ouderenmiddag met de officiële opening waar vele vrijwilligers de bezoekers haalt en weer thuis brengt, een geniale PubQuiz, haar befaamde thema feestavond en ga zo maar door. Ook hier zijn er vele vrijwilligers die zich inzetten om ons evenement naar een groot succes te brengen!

Dan zal het zover zijn, de zaterdag is aangebroken en dat betekent GONDELVAART! Voor ons breekt de dag der dagen aan. Veel voorbereidingen zijn getroffen. Een dag vol met VRIJWILLIGERS, laten wij dat niet vergeten! Zonder hen is er geen Gondelvaart. De opbouw van de boten is gestart. De bouwgroepen, verspreid langs het kanaal, zorgen voor een prachtige tocht in de avond. Schot is aanwezig met een kraan om het een en ander op de boten te hijsen.

Inmiddels wordt het in de middag nog drukker bij SV Koedijk. De verkeersregelaars, vrijwilligers voor de afzetposten, de barbemanning, de medewerkers voor de kassa, vrijwilligers voor de evenementen, de vrijwilligers voor de aankleding van de dijk, de vrijwilligers voor de bemanning van de infokraam, het houdt niet op. Dit komt er allemaal bij kijken om onze Gondelvaart Koedijk te kunnen uitvoeren.

Na de Gondelvaart is er de zondag, Botenbouwersbal. De spanning is ver te voelen, wie gaat er dit jaar met de felbegeerde prijzen vandoor? De vakjury en de publieksjury hebben haar oordeel geveld. Toch zijn er weer tal van vrijwilligers aanwezig om dit festijn tot een grote happening te brengen. Er wordt gedanst, gefeest en gevierd. Het is zover, alle uitslagen worden bekend gemaakt en er zal nog worden doorgefeest tot het laatste moment. De kermis sluit en de tent volgt. De Gondelvaart Koedijk is voorbij. Toch zijn wij niet klaar. Het is maandagmorgen en de vrienden uit Friesland komen met ronkende motoren aangereden. De tent wordt met vrijwilligers omlaag gehaald. Alles wordt weer opgeruimd en laat in de middag is het terrein weer leeg, alsof er niets gebeurd is.

Dit alles staat en valt met de inzet van al onze vrijwilligers. Het maakt niet uit wat je kunt, jouw inzet is voor ons van groot belang. Elke hulp is meer dan welkom. Plaats nemen in een van onze commissies of erbij zijn op de dag zelf, JIJ bent voor ons van GROTE waarde! Heb jij nu al zin om jouw steentje bij te dragen? Kriebels om mee te helpen? Wacht niet en meld jezelf vandaag nog aan!

Aanmelden kan per email naar secretaris@gondelvaartkoedijk.nl of voorzitter@gondelvaartkoedijk.nl . Ook voor meer informatie kunt u ons bereiken want wij hebben U nodig!